Het vissen op forelvissers met Powerbait wordt steeds populairder. En dat is helemaal niet gek! Zowel voor de beginnende als de ervaren sportvisser is dit een leuk dagje uit. En als het een beetje meezit kan iedereen naar huis met een maaltje heerlijk verse forel, ook niet verkeerd natuurlijk!
Hoewel het vissen op forellenvijvers niet altijd een geweldige naam heeft als het gaat om de hengelsport, is het helemaal niet vanzelfsprekend dat iedereen zomaar even 15 van die kleine krachtpatsers vangt. Het zijn weldegelijk schuwe vissen die er ook nog eens een wispelturig karakter op na houden. Een beetje subtiliteit is belangrijk dus. Natuurlijk zijn er allerhande speciale forelhengels op de markt voor de visserij op forelvijvers, maar met een doodgewone spinhengel gaat het perfect. Lengte is niet zo belangrijk. Ergens tussen de 2.40 meter en 2.70 is perfect. Werpgewicht zo tussen de 5 en ongeveer 20 gram.Eigenlijk kun je gewoon de spinhengel gebruiken waarmee je normaal gesproken op bijvoorbeeld snoek of baars vist. Als daar een molen op zit van het formaat 1000 of 2500 heb je een perfect setje om achter de forel aan te gaan op een forelvijver in de buurt. Omdat forel een nogal schuwe vis is heeft een soepele nylon hoofdlijn de voorkeur. Ergens tussen de 18/00 en 22/00 is perfect. Als er ook grote zalmforellen op de vijvers uitgezet zijn, is een iets dikkere hoofdlijn wel prettig!
Eigenlijk zijn er twee verschillende manieren om op forel te vissen met Powerbait. Namelijk met de bombetta of sbirulino en “gewoon” met de dobber. Omdat die laatste manier het meest toegankelijk is voor de gemiddelde bezoeker van een forelvijver of iemand die het forelvissen gewoon eens wil proberen, zullen we ons op de laatste richten. Omdat het forelvissen met de dobber een actieve manier van vissen is kiezen we voor een vaste dobber. Er zijn speciale dobbers op de markt voor het vissen op forel op vijvers, maar een doodgewone witvisdobber met een drijfvermogen tussen de 2 en 5 gram is prima bruikbaar. Omdat de forel zoals gezegd een schuwe vis is, is het belangrijk de dobber goed uit te loden. Op deze manier voelt de vis zo min mogelijk weerstand. Onder de dobber en het lood komt een goede wartel. Omdat het Powerbait onder water draait, en je nylon kan gaan kinken hiervan is het belangrijk een goed draaiende wartel te gebruiken. Speciaal voor de forelviserij zijn er zelfs drievoudige wartels op de markt! Hieraan komt een onderlijntje van nylon of fluorcarbon met een dikte tussen de 16/00 en 18/00. Een haak maatje 6 tot 10 completeert het geheel. Er zijn kant-en-klare forel onderlijnboekjes te koop met zes of tien stuks, voor de gelegenheidsforelvisser wel zo makkelijk natuurlijk!
Op de haak komt natuurlijk Powerbait. Hoe je dat op de haak zet lees je zo. Allereerst iets over de zin en onzin van kleuren. Powerbait is er in oneindig veel kleuren, geuren en met en zonder glitters. In de regel vangen de kleuren zwart, wit en groen altijd wel forel. Het is dus aan te raden om in ieder geval deze kleuren mee te nemen. De manier waarop het aas op de haak bevestigd wordt is belangrijk, want forel is een roofvis en reageert dus op actie en beweging. We bevestigen het aas in de vorm van een “ganzenvoet”. Die maak je als volgt; neem een beetje Powerbait ter grootte van het topje van je pink uit het potje. Rol deze tot een balletje en druk de haak in het aas. Het bovenste deel van het balletje rol je tussen je handen in een puntje, tot over de haak. Het onderste deel van het bolletje druk je plat en buig je om, zodat deze in een hoek staat ten opzichte van de hoofdlijn.
Goed, we kunnen vissen! Stel je dobber op ongeveer een meter diepte af en werp in. De forel is een vrij zwemmende vis, dus deze kan zich overal in de vijver bevinden. Belangrijk is dus dat je verschillende dieptes en plekken probeert tot je de vis gevonden hebt. Na je worp draai je langzaam binnen, zodat je aas verleidelijk draait in het water. Bij een aanbeet is het zinvol je hengeltop richting de vis te wijzen en deze even de tijd te geven het aas goed te nemen, we vissen immers ook voor de pan vandaag! Zet met een ferme tik de haak en het feest kan beginnen.
TackleXL maakt op de website gebruik van cookies. Er worden cookies gebruikt voor personalisatie van advertenties. Meer weten? Lees ons privacybeleid.
Oke