De makreel is een ontzettend populaire vis. Niet alleen voor de sportvisser, maar zeker ook voor de liefhebber van gebakken, gestoomde of gerookte vis. Het vette vlees smaakt heerlijk en om deze reden vissen veel Nederlanders en Belgen in de zomer op makreel. Waarom in de zomer? Nou, de makreel is voor de Nederlanse en Belgische kust een zomergast. Dat wil zeggen dat ze er alleen in de warme maanden van het jaar zitten. Gemiddeld genomen zo tussen half mei en eind september. Maar dit is meer een richtlijn dan een stelregel! Bij een warme lente kan het zomaar zijn dat er begin mei al goed makreel gevangen wordt.
Zoals gezegd is makreelvissen in de zomermaanden een favoriete bezigheid van veel mensen. Dat kan vanaf de kant, maar er zijn ook veel vissers die er voor kiezen de makreel te belagen vanaf een van de vele charterboten of kotters langs de Nederlandse kust. Bekende plaatsen van waar de makreeltochten vertrekken zijn bijvoorbeeld Scheveningen en Ijmuiden. Maar ook Neeltje Jans in Zeeland en Lauwersoog zijn bekende plaatsen. Wees wel bereid om vroeg op te staan, want de meeste boten vertrekken om 07.00 uur of zelfs nog eerder!
De meeste mensen vissen op makreel met een zogenaamd makreelpaternoster. Dat is eigenlijk niets anders dan een onderlijn met 3 tot 6 haken, voorzien van veertjes of glimmend folie. Onderaan een bonk lood of een pilker en je kunt vissen. Een stevige boothengel en een zeemolen volgespoeld met 40/00 nylon en je bent klaar om de mini tonijntjes van de Noordzee het leven zuur te maken. De techniek is heel simpel. De schipper vaart met de boot rond totdat er een school makrelen gevonden wordt. Als er een school gelokaliseerd is parkeert de schipper de boot recht boven de vis. Je laat je paternoster gecontroleerd zakken, vaak voel je tijdens het afzinken al aanbeten. Als je de bodem bereikt hebt, vis je de paternoster met korte tikken weer omhoog. Onthoud op welke diepte je ongeveer de aanbeten krijgt, dan hoef je de keer erna niet helemaal naar de bodem te zakken! Vaak zie vissers enorme halen aan de hengel geven, dat ziet er imposant uit maar je vangt meer makreel als je de paternoster met kortere rukken binnenvist.
Bij het vissen met vissen met de verenpaternoster op makreel zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn. Als eerste is het belangrijk om een zwaar genoeg loodgewicht te gebruiken. Schrik er niet voor terug met 200 gram te vissen. Dit is omdat makrelen sterke vissen zijn. Als je een te licht loodgewicht gebruikt dan kan het zijn dat al je gehaakte makrelen door elkaar gaan zwemmen en je paternoster in de knoop zwemmen. Het ontwarren kost natuurlijk vistijd en dat wil je voorkomen! In het ergste geval zwemmen de vissen bij de buren door de lijn. Dan heb je niet alleen een nóg grotere knoop, maar ook een verstoorde verstandhouding met de buren! Soms kan het zijn dat je wel aanbeten voelt, maar weinig makrelen haakt. Een makkelijke oplossing is dan de veertjes af te knippen tot net achter de haakbocht. Zo is de kans groter dat de makreel de haak in de bek neemt en niet alleen de veertjes.
Als laatste tip iets over de consumptie van makreel. Makreel smaakt overheerlijk, maar is wel een vis die vrij snel bederft. Als je de gevangen vis de hele dag in een ton bewaart weet je zeker dat de helft niet meer goed is. Hoe je ziet of een vis nog vers is? Kijk naar de ogen, als die nog helder zijn is dat een goede indicatie dat de vis nog vers is. Beter nog zijn de kieuwen. Als die helder rood zijn is de vis vers, beginnen ze bruin te worden is dat een teken dat de vis niet meer vers is. Het beste is gewoon een koelbox met scherfijs. Maak de vis direct na de vangst schoon en leg ze op ijs. Zo blijft de vis heerlijk. En er gaat niets boven vers gerookte, gestoomde of gebakken makreel!
TackleXL maakt op de website gebruik van cookies. Er worden cookies gebruikt voor personalisatie van advertenties. Meer weten? Lees ons privacybeleid.
Oke