Wie kent het niet, de kleine stadsvijvertjes in je eigen woonwijk? De vijvertjes waar je vroeger als klein jongentje heen ging met de droom ooit die ene grote karper te kunnen vangen. Over het algemeen betreffen het kleine vijvertjes en slotenstelsels waar vaak een verbazingwekkend bestand aan karper rondzwemt. Maar hoe kun je succesvol en mobiel vissen op deze druk beviste cultuurwateren?
Omdat deze wateren vaak vrij dicht bij elkaar liggen is het verstandig om zo min mogelijk spullen mee te nemen zodat je ‘’mobiel’’ kunt vissen. Mocht je op het ene water weinig activiteit waarnemen kun je je gemakkelijk weer verplaatsen naar een ander nabijgelegen water. Hiervoor zijn tegenwoordig de zogenaamde ‘’Stalker’’ hengels ontwikkeld. Dunne en korte karperhengels die toch de kracht hebben om een grote karper binnen te halen. In combinatie met een kleine vrijloopmolen of (grote) spinmolen de ideale ‘’mobiele’’ karper set. Een landingsnet met een tweedelige steel is ideaal omdat je deze klein op kunt bergen. Omdat er in woonwijken vaak veel stenen kades en harde ondergronden zijn is het belangrijk om een stevige onthaakmat met opstaande randen aan te schaffen. Deze matten zijn tegenwoordig in vele soorten en maten verkrijgbaar en vaak compact en simpel op te vouwen/klappen. Een losse tacklebox of rugzak is ideaal om je klein materiaal in op te bergen.
Stadswateren zijn vaak kaal en kennen weinig obstakels. Als er zich toch obstakels in het water bevinden zijn dit vaak direct de zogenaamde ‘’hot spots’’. Denk hierbij aan waterplanten, eilandjes, overhangende bomen, duikers, bruggen enz. Probeer bij voorkeur altijd richting deze obstakels te vissen omdat de karper zich daar veelal verschuilt, zeker overdag! Let wel op dat je niet te dicht op bijvoorbeeld overhangende bomen vist. Het lijkt de perfecte plek, maar als de vis zich snel vast kan zwemmen in de takken is het voor zowel de vis als de visser niet prettig.
Het gebruik van licht lood is een absolute must op ondiepe wateren met een vaak blubberige bodem. Als je te zwaar vist, loop je kans dat je lood met je haak en aas in de blubber verdwijnt! Om de vis zo min mogelijk te verjagen is een loodje van tussen de 18 en 40 gram ruim voldoende. Maak gebruik van een simpele korte onderlijn met een line aligner. Het gebruik van een zinkende leader zorgt ervoor dat er zo min mogelijk lijn rondom de onderlijn licht. Door gebruik te maken van lichte hangers kun je vissen met slappe lijnen. Aanwezige karper schrikt als snel van lijnen die strak door het water heen lopen en zal zich niet meer veilig voelen om rustig te azen.
Als je maar beperkte vistijd hebt wil je zo snel mogelijk een aanbeet forceren. Om snel vis op je stek te krijgen kun je ervoor kiezen om attractief aas te gebruiken. Kleine gemixte pellets en gebroken boilies zijn makkelijk te verteren en zorgen vaak voor een snelle aanbeet. Voer weinig en zo compact mogelijk rondom je haakaas om voedselnijd te creëren onder de aanwezige vis. Een pva zakje helpt hierbij door deze te vullen met bijvoorbeeld gemixte pellets. Druppel voordat je uitgooit nog een beetje vloeibare attractor als de Goo van Korda of de Liquid attractor van NGT over je PVA zakje om het geheel nog wat aantrekkelijker te maken en de vis snel naar je haakaas te lokken. Gebruik als haakaas kleine en opvallende boilies of fake food. Een kleine en felle pop-up boilie of fake mais is voor de karper onweerstaanbaar en veroorzaakt vaak een snelle aanbeet.
Maak altijd gebruik van zogenaamde ‘’Snag Ears’’ deze staafjes die achter je beetmelder worden geplaatst zorgen ervoor dat je hengel tijdens een aanbeet niet uit je beetmelder kunt schieten. Doordat er veelal dicht bij obstakels wordt gevist en met een dichte slip is dit erg belangrijk. Jij wilt tenslotte je hengel niet kwijt en de vis zal in de meeste gevallen sterven omdat de lijn verstrikt raakt in aanwezige obstakels.
Lukt het niet om een aanbeet te forceren met een bodem montage? Probeer eens een drijvende broodkorst of ander drijvend haak aas als honden en kattenbrokken. Op warme dagen pakt dit vaak erg goed uit!
Observeer het water en zoek kijk naar beweging van aanwezige vis. Zie je vis springen of plekken met veel aas belletjes? Maak een klein pva zakje en werp richting voor of achter de aanwezige vis.
Kies voor een gemakkelijk inklapbare onthaakmat. Klein materiaal als een tacklebox, inklapbaar schepnet, en bijvoorbeeld een aas emmertjes kun je gemakkelijk tussen de onthaakmat doen en als 1 geheel vervoeren.
Maak gebruik van handige opbergsystemen als rod bands, een hooksafe system en tip en butt protectors. Hierdoor kun je je snel verplaatsen en toch je spullen netjes en gemakkelijk opbergen/beschermen.
Geniet van je visserij en heb respect voor de natuur. Is er geen prullenbak in de buurt, neem je afval dan mee in een plastic tasje of emmertje en gooi het thuis weg.
TackleXL maakt op de website gebruik van cookies. Er worden cookies gebruikt voor personalisatie van advertenties. Meer weten? Lees ons privacybeleid.
Oke