De snoek is de meest tot de verbeelding sprekende roofvis van de lage landen. En een van de meest actieve en uitdagende manieren om deze rovers te vangen is met kunstaas. Hoewel er tegenwoordig veel vissers zijn die de snoek belagen vanuit de boot, is het vissen met kunstaas op snoek vanaf de kant in onze ogen nog steeds een van de mooiste manier om deze prachtvissen te vangen.
Snoek vind je in bijna alle Nederlandse binnenwateren. Van de kleinste polderslootjes en cultuurwateren tot de allergrootste zandafgravingen. En hoewel je vanaf de kant kunt vissen op deze enorme wateren, is het vissen op kleiner water een stuk overzichtelijker. De meeste van deze wateren hebben een diepte tussen de 0,5 en 1,5 meter. Je hebt dus geen zware hengels, enorme molens en reels en dikke lijnen nodig. Zelf nemen we vaak twee hengels mee. Een spinhengel met een molen voor lichtere spinners en pluggen en een jerkbait set om te vissen met jerkbaits en wat zwaardere pluggen en spinnerbaits.
Goed, kunstaas dus. Elke hengelsportzaak hangt er vol mee. Pluggen, pluggen en nog eens pluggen. Omgeven door allerhande jerkbaits, shads, spinners en spinnerbaits. Omdat veel afhangt van persoonlijke voorkeur geven we je een paar richtlijnen. Voor de spinhengel kiezen wij zelf voor drijvende of langzaam zinkende pluggen en swimbaits tussen de 8 en 15 centimeter en een duikdiepte tot ongeveer 1,5 meter. Ook de ouderwetse spinner of tandemspinner vangt nog steeds als een trein! Aan de jerkset vissen we, logischerwijs, met jerkbaits. Jerks tot ongeveer 15 centimeter en een gewicht tot een gram of 60 komen perfect tot hun recht op deze kleinere wateren! Als alternatief kun je aan deze hengel ook wat grotere swimbaits, shads of zwaardere spinnerbaits vissen. Kunstaas is er in oneindig veel kleuren. Zelf vis ik met helder weer en helder water met een natuurlijke kleur, bijvoorbeeld een baarskleur of een voornkleur. In bruin water of donker weer met een fellere kleur als groen, geel of oranje.
Kunstaas voor snoek. Je kan vaak door de bomen het bos niet meer zien. Voordat we hier wat over vertellen allereerst de onderlijn. Iedereen die wel eens op snoek gevist heeft, heeft er vast ervaring mee; de 700 vlijmscherpe tanden van de snoek. Vandaar ook dat aan de hoofdlijn en onderlijn komt die beschermt tegen deze tanden. Voor de spinvisserij met spinners en kleinere pluggen kies ik voor een gewone stalen onderlijn van rond de 25 pond trekkracht. Voor het vissen op snoek met een jerkbaits is het gewenst om wat stugger onderlijn materiaal te gebruiken, zodat de dreggen van de jerkbait zich niet om de onderlijn slaan. Zelf kies ik voor 80 ponds fluorcarbon.
komt een gevlochten lijn. Kies deze niet te dun. Zo verklein je de kans enorm dat de lijn breekt een snoek met een groot stuk kunstaas in z’n bek moet zwemmen! Voor de molen is het verstandig voor een diameter van 15/00 te kiezen. Doordat er bij het jerken je lijn nogal wat te voorduren krijgt spoelen we hier minimaal 20/00 gevlochten lijn op.
TackleXL maakt op de website gebruik van cookies. Er worden cookies gebruikt voor personalisatie van advertenties. Meer weten? Lees ons privacybeleid.
Oke