Het dropshot vissen of dropshotten raast als een wervelwind over Nederland en België. Van origine is het een techniek die komt uit het Amerikaanse Bass-circuit, maar het dropshotten blijkt ongelooflijk effectief op onze eigen baars en snoekbaars. De kracht van deze techniek is dat je je softbait uiterst verleidelijk op dezelfde plek kunt laten dansen en zo een hotspot centimeter voor centimeter uit kunt vissen. In deel 1 van deze tweedelige serie gaan we dieper in op de montage en de hengel en in deel 2 zullen we je meer vertellen over het kunstaas dat je kunt gebruiken en de techniek van het dropshotten!
Wat direct opvalt aan de dropshot montage is dat de haak loodrecht direct op de onderlijn bevestigd zit. Op deze manier staat je shad mooi rechtop in het water en wordt alle actie die je met de hengel geeft direct doorgegeven aan je kunstaas. Hoe maak je een dropshot montage? Je neemt een stuk nylon of fluorcarbon als onderlijn. Fluorcarbon heeft de voorkeur, vanwege de lage zichtbaarheid in het water. Een wat dikkere lijn (25/00 – 35/00) is aan te raden in verband met eventuele snoeken en ook de stugheid van het fluorcarbon komt de aaspresentatie ten goede. Als haak nemen we een speciale dropshot haak. Zowel het gerenommeerde Gamakatu als Fox Rage produceren scherpe en betrouwbare haken. Met een assortiment haken van maat 1 tot 4 kan er niks mis gaan. De haak bevestig je met de speciale dropshotknoop of palomarknoop ongeveer 40 centimeter van de onderkant van het flurocarbon. Belangrijk is dat de haakpunt naar boven wijst! Mocht je nou geen zin hebben om zelf te knopen, er zijn ook kant en klare dropshot onderlijnen te koop!
Onderaan de montage komt je loodgewicht. Je kan natuurlijk gewoon een wartelloodje gebruiken, maar beter is een speciaal dropshot lood. Een dropshot lood is een langwerpig of rond loodje met een bijzondere wartel bovenaan. Deze wartel ziet er wellicht ene beetje vreemd uit, dat komt omdat deze wartel een zogenaamde klemwartel is. Deze is bedoeld om je lijn in te klemmen in plaats van te knopen. Dat heeft een aantal voordelen: je kunt snel en makkelijk van loodgewicht wisselen, je kunt snel de afstand tussen je lood en je haak (en dus de hoogte van je kunstaas ten opzichte van de grond) veranderen en als je vast zit verspeel je vaak alleen het lood en niet je hele montage.
Als een visserij populair wordt, duurt het niet lang voordat er hengels op de markt verschijnen die speciaal gemaakt zijn voor die manier van vissen. Voor het dropshotten heb je nu de keuze uit een tropisch regenwoud aan dropshot hengels in alle lengtes, werpgewichten en prijsklassen die je je maar voor kunt stellen. Wat kenmerkt nou een dropshot hengel? Een hengel speciaal gemaakt voor het dropshotten heeft een strakke ruggengraat voor het zetten van de haak en een soepele top. De soepele top maakt het mogelijk voor de roofvis om je softbait zonder al teveel weerstand naar binnen te zuigen en geeft de visser de kans om zelfs de kleinste aanbeet nog waar te nemen.
Dropshotten kan vanuit de boot en vanaf de kant. Het verschil tussen een dropshothengel voor het vissen vanuit de boot of vanuit de kant zit hem vooral in de lengte. Het is belangrijk dat je dropshot montage in het water zo recht op als mogelijk staat, en dat gaat het beste met een wat langere hengel. Vanuit de boot kun je al uit de voeten met een hengel van ongeveer 210 cm, dit omdat je praktisch recht naar beneden vist en je montage dus toch altijd rechtop staat. Op afstand staat je lijn onder een kleinere hoek naar de hengeltop en deze hoek kunnen we vergroten door een langere hengel te gebruiken. Vanaf de kant is het dus aan te raden een dropshothengel te gebruiken van minimaal 240 cm, maar beter nog is 270 cm of zelfs 300 cm.
Op de hengel komt een kleine molen. Formaat 1000 tot 2500. De slip dient absoluut perfect te zijn, omdat er met relatief lichte lijnen gevist wordt. Shimano, Okuma en Abu Garcia maken kwalitatief hoogwaardige molens voor een goede prijs. Omdat het belangrijk is dat we zoveel mogelijk gevoel hebben met het aas, om geen aanbeet te missen, kiezen we voor gevlochten lijn. Met een dikte tussen de 08/00 en 12/00 zit je altijd goed.
TackleXL maakt op de website gebruik van cookies. Er worden cookies gebruikt voor personalisatie van advertenties. Meer weten? Lees ons privacybeleid.
Oke