De fint is een zomergast die ook wel Meivis genoemd wordt. Dit omdat deze haringsoort vaak vanaf mei in het Nederlandse en Belgische kustwater waargenomen wordt, en dus ook gevangen. Finten kijken natuurlijk niet op de kalender, veel belangrijker dan de maand is de watertemperatuur. Als deze op ongeveer 11 graden ligt trekken ze onze riviermondingen en estuaria op om te paaien. Zo tussen mei en augustus kun je gericht op fint vissen, waarbij juni en juli de absolute topmaanden zijn. Vangsten van enkele tientallen finten per persoon zijn eerder regel dan uitzondering. Finten zijn op het juiste materiaal geweldige sportvissen die vaak meermaals helemaal uit het water springen. Reden genoeg dus om eens gericht op de tarpon van de lage landen te gaan vissen.
De fint kan zijn kunsten het beste vertonen aan materiaal dat in verhouding staat tot het formaat van de vis. Zware zeehengels zijn voor deze lichte visserij uit den boze. Het maximale formaat van deze vis ligt immers rond de 50 centimeter. Een gewone spinhengel met een werpgewicht tussen de 20 en 40 gram voldoet perfect voor deze kleine krachtpatsers. De ideale lengte ligt ergens tussen de 240 cm en de 300 cm. Een langere hengel geniet de voorkeur omdat je hier verdere worpen mee kan maken en je kunstaas en gehaakte vis makkelijk over stenen heen kan begeleiden. Een molen in de 2500 tot 4000 klasse completeert het geheel. Merken als Penn, Shimano en Abu Garcia produceren kwalitatief hoogwaardige molens voor een goede prijs. Hoewel je natuurlijk vist in brak water, is het mogelijk gewoon met een zoetwatermolen te vissen. Belangrijk is uiteraard wel om deze thuis goed af te spoelen onder een lauwe kraan. Op de molen komt een gevlochten lijn tussen de 10/00 en 15/00 millimeter en een fluorcarbon onderlijn van ongeveer een meter met een dikte tussen de 30/00 en 40/00 millimeter. Dit lijkt misschien dik, maar zo heb je wat meer gewicht in de strijd te gooien als je vastzit. Of, als een dikke zeebaars je kunstaas te pakken genomen heeft…Aan het fluorcarbon knoop je een speldwartel of een clip, op deze manier wissel je snel en makkelijk van kunstaas.
De fint jaagt in het brakke water tussen zoet en zout op kleine visjes als zeebliek en spiering. Het is dus van belang dat je je kunstaas aanpast op het aanwezige voedsel waar de fint op jaagt. Kleine plugjes en lepeltjes van tussen de 5 en 10 centimeter en een gewicht van rond de 10 gram zijn bijvoorbeeld perfect kunstaas als de fint onder de kant jaagt. Andere dagen jaagt de fint een stuk verder uit de kast en op die momenten kun je het beste kiezen voor een kleine werppilker met een gewicht tussen de 10 en 20 gram. Qua kleuren is het eigenlijk heel simpel. Pas je kunstaas aan het natuurlijke voedsel van de fint. Kunstaas met een blauwe, groene of witte kleur doet het altijd goed, evenals gewoon ouderwets zilver.
Omdat je vist in de mondingen van rivieren en rond pieren en havenhoofden heb je te maken met de invloed van de getijden. Zoals zoveel vissen begint de fint te azen als het stroomt. Als ze aanwezig zijn, zal het niet lang duren voordat je ze ziet jagen in de stroomnaden en rond koppen van kribben en strekdammen. Dit kan er echt heftig aan toe gaan! Zowel opkomend als afgaand tij is goed, maar een paar uur voor of na laagwater heeft de voorkeur. Bekende stekken om met kunstaas op fint te vissen zijn de Nieuwe Waterweg, de landtong bij Rozenburg is een gekende stek, en de Haringvlietsluizen. Maar ook de pier van Hoek van Holland en de stenen glooiing op de Maasvlakte zijn plekken waar je in de zomer grote concentraties van deze kleine krachtpatsers aantreft.
Zoals gezegd jagen de finten dus op kleine visjes. Door de stroming komt dit kleine spul in problemen en zijn ze voor deze snelle jagers een fluitje van een cent om te vangen. Dit zijn dus de plekken waar je moet zoeken. Zoals al genoemd zijn koppen van kribben en strekdammen gekende stekken. Vis je kunstaas met vinnige rukjes door de stroming heen, op deze manier imiteer je op een zo natuurlijk mogelijke manier een kleine bliek of spiering die duidelijk in de problemen is! Het is belangrijk bij vissen actief te zoeken naar de diepte waarop de vis aast. De eerste worp begin je na de landing van het kunstaas dit direct binnen te vissen. Levert dit geen aanbeten op, dan laat je de worp erna je pilkertje vijf seconden zakken. Dit proces herhaal je een keer of vier, en dan begin je weer opnieuw. Aanbeten zijn vaak knalhard en tijdens de dril springt de gehaakte fint steevast een aantal keer uit het water. Door al deze acrobatiek vliegen finten niet zelden van de haak, maar als ze los zijn is dat totaal geen probleem. Drie, vier aanbeten en verspeelde vissen per worp zijn geen uitzondering op de topdagen!
Finten zijn kwetsbare vissen. Het is dus van belang dat je de vis met de grootst mogelijke zorg behandelt. Het beste is om de vissen in het water te onthaken, maar je wil je vangst natuurlijk ook even bewonderen of op de foto zetten! De schubben van de fint laten snel los, dus raak de vis zo min mogelijk aan. De beste manier om een fint vast te pakken is net zoals je een grote baars vastpakt. Met de duim stevig de onderlip vastpakken. Mocht je de vis toch aan willen raken, doe dit dan met beleid en uiteraard met natte handen. En pas op voor de vlijmscherpe stekels bij de buikvin! Omdat het kwetsbare vissen zijn is het ook zinvol om het dregje van je pilker te vervangen door een enkele haak. Van kleine plugjes kun je de buikdreg afhalen en de staartdreg vervangen door een enkele haak. Je vangt er echt geen vis minder om en op deze manier breng je minimale schade toe aan de gevangen vis. Hoewel de fint familie is van de haring, vertonen ze qua culinaire waarde geen overeenkomsten. Waar de haring een lekkernij is wordt de smaak van fint door ingewijden omschreven als watten gevuld met spelden. Behandel ze dus voorzichtig en laat deze prachtige sportvissen weer lekker zwemmen!
Er staat natuurlijk niet op je kunstaas geschreven dat deze alleen bedoeld is voor fint, dus het kan zomaar zijn dat je een andere vissoort aan de lijn hebt dan een fint. Vis je op wat dieper water, dan is makreel een veel voorkomende en welkome bijvangst. Ook zeebaars en zeeforel wordt gevangen tijdens het finten. Voor zeeforel geldt een meeneemverbod en je bent dus ook verplicht een eventuele zeeforel terug te zetten.
TackleXL maakt op de website gebruik van cookies. Er worden cookies gebruikt voor personalisatie van advertenties. Meer weten? Lees ons privacybeleid.
Oke